Spaarrente.nl:“Renteverlagingen niet ten einde

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 3 april 2009

Spaarrente.nl vergeleek de rentes van 32 aanbieders van spaarproducten. Slechts vier aanbieders (Nationale Nederlanden, Centraal Beheer Achmea, FBTO en Avero Achmea) hadden in het eerste kwartaal geen renteverlaging uitgevoerd. De kleinere spaarbanken voeren, net als bij de renteverhogingen, nu de lijst met renteverlagingen op spaarrekeningen aan. TEB Bank kende met 0,90 procent de grootste daling op een gewone spaarrekening. Credit Europe, AK Bank, Garantibank en DHB Bank verlaagden de rente met 0,75 procent.

Grootbanken lieten de spaarrentes op de gewone spaarrekening en internetspaarrekening enigszins ongemoeid en verlaagden vooral de depositorentes. ABN Amro halveerde de spaarrente op het eenjarig spaardeposito van 5 naar 2,5 procent. MoneYou, een dochteronderneming van ABN Amro, verlaagde de rente op een eenjarig deposito met 1,3 procent naar 3,3 procent. Triodos Bank voerde ook een forse verlaging op het eenjarig deposito door. Hier daalde de rente in nog geen drie maanden tijd van 4 naar 2 procent. Het keuzedeposito van SNS Bank ging van 4,70 naar 3,75 procent. ING Bank verlaagde de rente op het eenjarig spaardeposito van 4,8 naar 3 procent.

Effect renteverlaging
De rentedalingen zijn in lijn met de ontwikkelingen op de geldmarkt. Het eenjarig deposito bij ABN Amro is bijvoorbeeld gekoppeld aan het Euribor tarief. Deze rente is de afgelopen maanden gedaald van 5,5 naar 1,8 procent. Mariëlle van de Rijdt van Spaarrente.nl verwacht dat er voorlopig nog geen einde komt aan de vele renteverlagingen van banken. “De spaarrentes zijn ondanks de vele renteverlagingen nog steeds aan de hoge kant. Als ik naar de ontwikkelingen op de geldmarkt kijk, dan denk ik dat de rentes de komende periode nog met enkele tienden van procenten zullen dalen. Zeker nu de Europese Centrale Bank weer haar rentetarief verlaagd heeft. ”

Spaarders werden het tweede kwartaal van 2008 getrakteerd op hoge spaarrentes. De media sprak zelfs over een heuse spaarrente oorlog. Eind 2008 kwam er een omslagpunt en kwamen de eerste banken met een renteverlaging. Deze dalende trend werd in de eerste maanden van 2009 doorgezet. “De ECB-rente was afgelopen zomer van een dusdanig hoog niveau dat het geld van de spaarder als een belangrijke bron van inkomsten werd gezien. Ons spaargeld werd steeds aantrekkelijker voor banken”, aldus Van de Rijdt. Sinds vorig jaar zomer heeft de centrale bank haar rentetarief fors naar beneden bijgesteld van 4,25 naar 1,25 procent.

Ondanks de vele renteverlagingen op spaarproducten zijn de verschillen in rente nog steeds groot. Consumenten doen er dan ook verstandig aan om de rentetarieven met elkaar te vergelijken.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten