Spaarrente blijft stijgen, maar voor hoelang?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 19 oktober 2023

‘Hoogste rentes op spaarrekeningen nu op 4 procent’

De spaarrentes stijgen sinds juni 2022 en dit blijft nog steeds doorgaan. De hoogste rente op een spaarrekening staat nu op 4 procent en voor deposito’s loopt de hoogste spaarrente zelfs op tot 4,2 procent, als je je spaargeld 1 of 2 jaar vastzet. “Toch zien we de bij de deposito's ook al weer wat rentedalingen”, voegt expert Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl, toe.

Depositorentes bij buitenlandse banken fors omhoog

De hoogste deposito rente voor 1 jaar ging sinds juli 2022 van 1,4 naar 4,35 procent eind 2023. Dit is een omgerekend een stijging van ruim 200 procent! Deze forse stijging van de depositorentes werd vooral veroorzaakt door buitenlandse banken, zoals Privatbanka (Slowakije), Rietumu (Letland), Bigbank (Estland) en Banca Progetto (Italië). Deze buitenlandse banken concurreren flink om het Nederlandse spaargeld. Inmiddels zien we echter steeds meer renteverlagingen voor de deposito's bij deze banken. De hoogste rente voor een deposito van 1 jaar is nu nog 4,2 procent.

Waarom dalen deze rentes?

Dat de depositorentes dalen komt vooral doordat de inflatie inmiddels onder controle lijkt. De ECB heeft sinds oktober 2023 de rentes niet meer verhoogd en zal haar tarieven in 2024 uiteindelijk zelfs verlagen. Zo wordt verwacht. Omdat beleggers ook steeds meer vertrouwen hebben in de lagere inflatie, dalen de kapitaalmarktrentes waar banken hun depositorentes op baseren.

Rentes spaarrekeningen stijgen nog wel

De buitenlandse banken voeren ook de renteoverzichten van vrij opneembare spaarrekeningen aan. Op 1 staat Trade Republic met 4  procent, daarna volgt CKV Bank met 3,5 procent. In totaal steeg de gemiddelde rente op een spaarrekening tussen julli 2022 en nu met 4.400 procent.

Waarom stijgen de spaarrentes op spaarrekeningen nog wel?

Dat de spaarrentes op spaarrekeningen nog wel stijgen, komt vooral door de concurrentie van buitenlandse banken. De afgelopen weken hebben nog verschillende buitenlandse banken via het platform van Raisin de Nederlandse spaarmarkt betreden. Ook hebben verschillende buitenlandse banken nog de rente op hun spaarrekeningen verhoogd. Dit zorgt ervoor dat Nederlandse banken hun spaarrentes ook nog op het huidige, hoge niveau houden. Ze willen immers geen klanten verliezen.

Voorlopig zullen de spaarrentes op spaarrekeningen nog wat verder stijgen. Omdat de inflatie inmiddels flink is gedaald, wordt de kans steeds groter dat de ECB stopt met de renteverhogingen. Als dat gebeurt, zullen op een gegeven moment ook de spaarrentes stopppen met stijgen en uiteindelijk zelfs dalen. Lees hier onze uitgebreide spaarrente verwachting.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten