Belgische Collectieve Garantieregeling

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 25 januari 2024

België kent, net als Nederland, een depositogarantiestelsel. Mocht een bank failliet gaan, dan krijgen spaarders (een deel van) hun spaargeld terug. In België heet deze regeling de Belgische Collectieve Garantieregeling. In dit artikel lees je hoe dit Belgisch depositogarantiestelsel werkt.

Depositogarantiestelsel België

De Belgische collectieve garantieregeling vergoedt je spaargeld tot maximaal 100.000 euro als een bank failliet gaat. Dit geldt per rekeninghouder en per bank. De vergoeding vanuit het Belgisch depositogarantiestelsel is dus precies hetzelfde als in Nederland.

Gaat een Belgische bank failliet, dan kun je het Bijzonder Beschermingsfonds benaderen om je spaargeld terug te vragen. Dit kan telefonisch of per post, maar ook via e-mail. Als de aanvraag binnen is, duurt het ongeveer 20 werkdagen voordat je het geld terugkrijgt.

Belgische Collectieve Garantieregeling - Voor welke banken?

In principe vallen alle banken die in België actief zijn onder het Belgisch depositogarantiestelsel, maar het is verstandig dit even te controleren.

Tip! Wil je weten of je bij een Belgische bank de beste rente krijgt? Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de rentes van alle banken die in Nederland actief zijn. Direct spaarrente vergelijken >>

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten