Garantiestelsel Estland

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 25 januari 2024

Als je spaart bij een Estse bank, valt je spaargeld onder het depositogarantiestelsel van Estland., ook wel Tagisfond genoemd.

Estse depositogarantiestelsel en vergoedingen

Het Estse Tagisfond vergoedt maximaal 100.000 euro van je spaargeld als een bank failliet gaat. Deze vergoeding geldt per rekeninghouder. Heb je dus een gezamenlijke spaarrekening, dan vergoedt het Tagisfond maximaal 200.000 euro. In Nederland gelden dezelfde vergoedingen in het depositogarantiestelsel.

Als je bij een Estse bank spaart die failliet gaat, dan moet de bank en de uitvoerder van het Estse Tagisfond dit binnen enkele dagen bekendmaken bij de rekeninghouders. Daarna vindt je op de website van de bank informatie over hoe je aanspraak kunt maken op de vergoeding uit het Tagisfond. Binnen 7 werkdagen na het faillissement moet dan al het geld terug zijn betaald.

Depositogarantiestelsel Estland en veiligheid

Het Tagisfond werkt hetzelfde als alle stelsels in de EU en het is net zo veilig. De overheid van Estland houdt toezicht op het Tagisfond, maar uiteindelijk betalen de commerciële Estse banken de vergoedingen uit het stelsel. Ook in Nederland betaalt De Nederlandsche Bank in eerste instantie de vergoedingen. Daarna verrekent DNB deze vergoedingen met de andere banken die onder het stelsel vallen.

Het moeilijke punt aan het Estse garantiestelsel is dat je als buitenlandse spaarder de taal niet spreekt. Het is het dus lastiger om je spaargeld terug te vragen. Maar het Tagisfond garandeert dat elke spaarder recht heeft op de vergoeding, ook alle buitenlandse spaarders.

Ests garantiestelsel - Wie regelt dit?

De financiële toezichthouder in Estland is de Finantsinspektsioon. Deze organisatie houdt toezicht op de financiële instellingen, zoals De Nederlandsche Bank het toezicht houdt op de Nederlandse banken. Een andere taak van de Finantinspeksioon is het regelen van het depositogarantiestelsel. In Estland heet dit het Tagisfond.

Tip! Wil je weten of een bank uit Estland de hoogste spaarrente biedt op de door jou gewenste looptijd? Op Spaarrente.nl kun je deposito rente vergelijken op basis van je gewenste looptijd en inleg. Zo zie je meteen welke bank de beste rente biedt.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten