Brits garantiestelsel

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 20 september 2023

Let op! Vanwege de eventuele Brexit valt Lloyds Bank vanaf nu onder het Duits depositogarantiestelsel (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken (EdB))! Voor spaarders bij Lloyds Bank verandert er helemaal niets. Hun spaargeld is ook hier gewoon tot 100.000 euro gedekt.   

Het depositogarantiestelsel van Groot Brittannië lijkt sterk op het Nederlandse stelsel. Het Britse Financial Services Compensation Scheme (FSCS) vergoedt je spaargeld namelijk ook tot 100.000 euro als de bank failliet gaat. In Nederland kun je op dit moment sparen bij het Engelse Lloyds Bank. Deze bank valt onder het Britse depositogarantiestelsel.

Brits garantiestelsel banken - FSCS

Het FSCS garandeert spaarders een bedrag van maximaal 85.000 pond per rekeninghouder als een bank failliet gaat. Hoeveel dit waard is in euro’s hangt af van de wisselkoersen, maar het bedrag is ongeveer gelijk aan 100.000 euro. Bij een hoge koers van de Engelse pond ligt dit bedrag iets hoger en bij een lage stand iets lager dan 100.000 euro. Net als bij het Nederlandse stelsel valt het saldo van kleine bedrijven ook binnen dit garantiestelsel.

Gaat een Engelse bank failliet, dan streeft het FSCS ernaar om binnen 20 werkdagen, ofwel 4 weken, je spaargeld te vergoeden. Je moet hiervoor wel zelf de claim indienen via het de website van het FSCS. Dit kan door het ‘Submit a new claim’ formulier in te vullen.

Brits garantiestelsel – Voor wie interessant?

Als je spaart bij Lloyds Bank, voorheen Bank of Scotland, krijg je te maken met het FSCS mocht de bank failliet gaan. De kans dat dit gebeurt is klein, maar het is goed om te weten dat spaargeld bij deze bank net zo veilig is als bij een Nederlandse bank. Geeft een Britse bank dus een hoge rente, dan kun je rustig kiezen voor deze bank.

Tip! Wil je weten of je bij Lloyds Bank kunt sparen met hoge rente? Kijk dan in het overzicht van spaarrekeningen op Spaarrente.nl. Je ziet dan ook direct of een andere bank misschien een hogere rente biedt. Rente spaarrekening vergelijken >>

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten