Hoe beïnvloedt Euribor je spaarrente?
De Euribor is de rente die banken betalen om geld bij elkaar te lenen in euro’s. Banken baseren de rentes op hun financiële producten op het Euribor tarief. Denk aan de rente op hypotheken en spaarrekeningen. Hierdoor beïnvloedt de Euribor rente dus ook jouw spaarrente.
Invloed Euribor op spaarrente – Hoe werkt het?
Als spaarder leen jij je geld uit aan de bank. Daarom kijkt de bank ook naar de Euribor om te bepalen hoeveel rente ze wil betalen voor jouw spaargeld. Elke dag worden Euribor tarieven vastgesteld voor acht verschillende looptijden. Euribor tarieven zijn er alleen voor looptijden van 1 week t/m 1 jaar.
Voor de rente op een vrij opneembare spaarrekening kijkt de bank naar het 3-maands Euribor tarief. Voor deposito’s met een looptijd tot 1 jaar kijken de banken naar de Euribor tarieven met dezelfde looptijden als de deposito’s.
Spaarrente = Euribor + opslag
Bovenop de Euribor rente rekent de bank meestal nog een opslag om tot de uiteindelijke spaarrente te komen. Deze opslag hangt af van hoeveel geld de bank denkt te kunnen verdienen met het spaargeld. De bank belegt je spaargeld of leent dit uit. Hoe meer ze hiermee kan verdienen, hoe meer spaarrente de bank bereid is te betalen.
De laatste jaren is het voor banken in Nederland erg lastig om geld te verdienen met spaargeld. Hierdoor is de spaarrente tegenwoordig vaak juist lager dan de Euribor-tarieven.
Euribor en depositorentes langer dan 1 jaar
Voor de spaarrente op deposito’s met een looptijd langer dan 1 jaar, kijken banken naar de kapitaalmarktrentes. Meer hierover lees je in het artikel ‘Spaarrente en kapitaalmarkt rente’.
Ook als de Euribor rentes laag zijn kun je een goed rendement behalen op je spaargeld. Kies voor de hoogste rente en haal het maximale uit je spaargeld.
Rentetarieven vergelijken