Overstappen bank

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2018

Met je spaargeld overstappen van bank kan om verschillende redenen interessant zijn. Zo biedt een andere bank soms een hogere spaarrente of heeft deze betere spaarvoorwaarden. In dit artikel lees je hoe je kunt overstappen van bank.

Overstappen van bank – Hoe moet dat?

Voor je besluit over te stappen van bank, moet je natuurlijk eerst goed vergelijken welke bank voor jou de beste spaarrekening biedt. Kijk hierbij zowel naar de rente als naar de voorwaarden. Sommige banken bieden bijvoorbeeld een spaarrekening met hoge rente, maar dan moet je wel verplicht maandelijks een bedrag inleggen. Heb je de spaarrekening van je keuze gevonden, dan kun je deze meestal kosteloos openen. Bij enkele banken moet je verplicht een betaalrekening bij dezelfde bank moet openen. Deze betaalrekeningen kosten wel geld.

Het openen van een nieuwe spaarrekening kan meestal via internet. Je ontvangt dan meestal direct een bevestiging van je aanvraag. Bij de grotere banken kun je de spaarrekening ook openen op een servicekantoor of telefonisch. Als je je gegevens hebt opgegeven, ontvang je daarna een brief met de gegevens van je nieuwe spaarrekening. Zodra je deze getekend hebt en een bedrag op de spaarrekening hebt gezet, kun je gebruik maken van de nieuwe spaarrekening.

Vervolgens kun je je oude spaarrekening opheffen, maar dit is niet verplicht. Misschien vind je het wel handig om je oude spaarrekening open te houden om bijvoorbeeld je spaargeld te spreiden.

Overstappen naar een andere bank

Overstappen naar een andere bank is dus vrij gemakkelijk. Maar het is verstandig om met een aantal punten rekening te houden. Controleer bijvoorbeeld altijd of de nieuwe spaarrekening onder het depositogarantiestelsel valt. Dit stelsel garandeert een bedrag van 100.000 euro mocht de bank failliet gaan. Dit bedrag geldt per rekeninghouder en per bankvergunning. Heb je meer dan 100.000 euro aan spaargeld en open je een tweede spaarrekening om je spaargeld te spreiden, doe dit dan bij een bank die niet onder dezelfde bankvergunning valt.

Lees ook altijd even de spaarvoorwaarden van de oude spaarrekening na. Een aantal spaarrekeningen kent namelijk een bonusrente. Deze rente ontvang je over het hoogste saldo dat in een bepaalde termijn, bijvoorbeeld een kwarttaal of een jaar op de spaarrekening staat. Als je het spaargeld voor het verstrijken van de termijn overschrijft naar je nieuwe spaarrekening, loop je dus de bonusrente mis.

Overstappen van bank voor je betaalrekening

Niet alleen spaarrekeningen kunnen interessanter zijn bij een andere bank, ook betaalrekeningen kunnen onderling verschillen. Zo verschillen de jaarlijkse kosten van betaalrekeningen en sommige banken geven rente op betaalrekeningen.

Overstappen met de betaalrekening werkt in principe hetzelfde als overstappen met de spaarrekening. Het belangrijkste verschil is alleen dat er op een betaalrekening betalingsverkeer plaatsvindt met organisaties. Denk hierbij aan afschrijvingen van verzekeraars en de hypotheekverstrekker en het storten van het loon en zorgtoeslag. Voordat je de oude betaalrekening op kunt heffen, moet je dus alle instanties informeren over je nieuwe rekeningnummer. Veel banken bieden een overstapservice die je hierbij helpt.

Waarom overstappen van spaarrekening?

Je mag zo veel spaarrekeningen openen als je wilt. Het kan verstandig zijn om voor elk spaardoel een andere spaarrekening te openen, zodat je goed overzicht houdt over je spaarvorderingen. Bovendien voorkom je op die manier dat je geld uitgeeft dat voor andere spaardoelen was bedoeld. Je stapt dan dus eigenlijk niet over, maar opent een nieuwe spaarrekening bij een andere bank naast je huidige spaarrekening.

Een ander voordeel van het spreiden van je spaargeld is dat je per spaardoel een spaarrekening kunt kiezen die past bij je spaardoel. Zo kun je voor een buffer het best een vrij opneembare spaarrekening openen, maar als je een bedrag wilt reserveren voor een grote uitgave in de toekomst kan een spaardeposito een betere keuze zijn. En spaar je voor je kind, dan kan een jeugdspaarrekening juist erg interessant zijn. 
Tip! Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig alle soorten spaarrekeningen, zo weet je direct welke bank de hoogste rente biedt voor het spaarproduct van jouw keuze:

Overstappen van bank?

Kijk snel welke bank de beste rente en voorwaarden voor je spaargeld biedt.

Rente spaarrekening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten