Welke bank past bij mij?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Als je gaat sparen of een betaalrekening wilt openen, heb je keuze uit tientallen banken. Hoe kies je uit dit enorme aanbod de bank of spaarrekening die bij je past? Baseer je je keuze alleen op de spaarrente of kijk je bijvoorbeeld ook naar het investeringsbeleid of de veiligheid van een bank? 

Welke spaarrekening past bij mij?

Vind je het vooral belangrijk om een goed rendement te behalen, dan kijk je natuurlijk naar de renteoverzichten en kies je de spaarrekening met de beste spaarrente. Maar let op: de bank met de hoogste rente levert je niet altijd het beste rendement op. Een bank die een stabiele, hoge rente biedt, levert je bijvoorbeeld meer op dan een bank die alleen tijdelijk een hoge actierente heeft. Dit geldt vooral als je zoekt naar een vrij opneembare spaarrekening, want deze spaarvorm biedt altijd een variabele rente die dus op elk moment kan stijgen of dalen.

Soms levert een spaarrekening met bepaalde beperkingen een hogere rente op dan een gewone spaarrekening. Een bonusrenterekening keert bijvoorbeeld een lage basisrente uit, maar als je geen geld opneemt krijg je ook de hogere bonusrente. Van een spaardeposito mag je zelfs geen geld opnemen. In ruil daarvoor krijg je een vaste rente. Kies je voor een langere looptijd, dan ligt deze rente hoger dan de variabele rente.

Kun je je spaargeld voor een wat langere tijd missen, dan kun je ook kiezen voor een deposito. Je zet je geld dan voor een afgesproken looptijd vast. In ruil hiervoor krijg je een hogere rente, maar je kunt het geld dan niet zomaar tussentijds opnemen. Kies dus alleen voor een looptijd waarvan je zeker weet dat je het geld kunt missen.

Tip! In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je in één oogopslag alle depositorentes voor de looptijd van je keuze. Zo kies je eenvoudig het deposito met de hoogste rente.

Welke bank kiezen voor de betaalrekening?

Slechts een aantal banken biedt een betaalrekening aan, namelijk Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, RegioBank, ASN Bank, Triodos en Knab. Welke bank bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.

Bij Triodos en ASN Bank weet je zeker dat je geld duurzaam en maatschappelijk wordt geïnvesteerd en Knab biedt de meeste online services. De betaalrekening van Knab kost jaarlijks het meest.

Welke bank past bij mij en mijn idealen?

Een aantal banken investeert alleen in duurzame, sociale, culturele en maatschappelijke bedrijven en projecten. ASN Bank en Triodos zijn in Nederland de meest duurzame banken.

Tip! Benieuwd naar welke bank nu de beste bank van Nederland is? In het artikel ‘Beste bank van Nederland’ lees je welke banken uit onderzoeken naar voren komen. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, service en rente.

Welke bank kiezen voor de veiligheid?

Ten slotte wil je natuurlijk dat je geld niet verloren gaat als een bank failliet gaat. De kans dat dit gebeurt is klein, maar toch. Controleer dan ook of een bank een bankvergunning van De Nederlandsche Bank heeft en dus onder het depositogarantiestelsel valt. Valt de bank onder het garantiestelsel van een ander land binnen de Europese Unie (EU), dan krijg je dezelfde vergoeding. Alle banken op Spaarrente.nl vallen onder het garantiestelsel van Nederland of een ander  EU-land. Je leest hier meer over in het artikel ‘Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?’.

Welke bank biedt de hoogste rente?

Vergelijk alle spaarrekeningen en deposito's en kies eenvoudig de bank met de hoogste spaarrente. .

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten