Raisin bank veilig?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 15 februari 2024

Raisin is een spaarplatform waarbij je als Nederlander kunt sparen bij diverse buitenlandse banken. Maar hoe veilig en betrouwbaar is Raisin? Raisin is al sinds 2016 actief in Nederland en werkt samen met betrouwbare en zorgvuldig geselecteerde banken zoals Renault bank, de Zweedse Nordax Bank en Klarna. In dit artikel lees je alles over hoe veilig sparen via Raisin is. Ook geven we je enkele handige tips, zodat je weet waar je op moet letten als je Raisin overweegt.

Sparen via Raisin, zo werkt het

Sparen via spaarplatform Raisin werkt als volgt:

  1. Je maakt eenvoudig een account aan op de website van Raisin.
  2. Je doorloopt het identificatieproces van Raisin via een kort videogesprek.
  3. Upload een geldig identiteitsbewijs en adresbewijs in je Raisin-account. Raisin opent vervolgens binnen enkele werkdagen jouw rekening.
  4. Stort geld op je Raisin-rekening.
  5. Transfer het geld naar de spaarbank(en) van jouw keuze.

Sparen bij Raisin is gratis voor jou. Raisin verdient geld door een commissie te ontvangen van de spaarbanken waarbij je spaart via hun platform.

Hoe betrouwbaar en veilig is sparen via Raisin?

Geld sparen via Raisin is betrouwbaar en veilig. Alle banken waar Raisin mee samenwerkt, vallen onder een Europees systeem dat spaargeld beschermt tot € 100.000, net als in Nederland. Spaar je in een andere valuta dan de euro, maar wel binnen de Europese Unie? Dan is je spaargeld in die valuta tot een waarde vergelijkbaar met € 100.000 gegarandeerd. Bovendien worden deze banken allemaal gecontroleerd volgens dezelfde Europese regels, waardoor de kans dat een Raisin bank failliet gaat erg klein is.

Gaat de spaarbank waarbij je spaart toch onverhoopt failliet? Dan helpt Raisin je een beroep te doen op het depositogarantiestelsel.

Veilig sparen bij Raisin, waar moet ik op letten?

Als je geld spaart bij buitenlandse banken, moet je soms bronbelasting betalen. Voordat je een spaarrekening of spaardeposito opent bij Raisin, kun je controleren of je bronbelasting moet betalen in het land waar je wilt sparen. Als dit het geval is, kun je een deel ervan terugvragen. Je kunt ook de betaalde belasting in Nederland verrekenen met je belastingaangifte, zodat je niet twee keer belasting betaalt over je spaargeld. Raisin zorgt overigens voor de papieren die je nodig hebt om vrijstelling van de bronbelasting aan te vragen.

Bij Raisin kun je veilig en betrouwbaar sparen. Ook bieden buitenlandse spaarbanken vaak een hoge spaarrente in vergelijking met Nederlandse banken. Maar er zijn ook nadelen. Bij Raisin kun je geen gezamenlijke rekening openen en het duurt soms langer voordat je geld kunt opnemen of overschrijven dan bij een Nederlandse bank. Dit komt omdat buitenlandse transacties vaak iets langer duren.

Als je snel bij je spaargeld wilt kunnen, is Raisin misschien niet de beste keuze. Maar als je extra geld hebt om te sparen, is sparen bij dit platform wellicht iets voor jou.

Op zoek naar de hoogste spaarrente van dit moment?

Op Spaarrente.nl vergelijk je spaarrentes van het meest complete aanbod spaarbanken in Nederland én het buitenland. Vergelijk en vind direct de hoogste spaarrente voor jouw spaargeld.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten