Sparen in het buitenland

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

De hoogste spaarrentes vind je tegenwoordig bijna altijd bij een buitenlandse bank. Het verschil met de hoogste rente bij Nederlandse banken is soms wel een procent of meer. Maar is sparen bij een buitenlandse bank wel veilig? En waar moet je eigenlijk op letten bij sparen in het buitenland.

Is sparen in het buitenland veilig?

Hoe veilig sparen in het buitenland is, hangt vooral af van het land waar je spaart. Tegenwoordig geldt voor alle landen binnen de Europese Unie dat je spaargeld, net als in Nederland, bij een faillissement wordt vergoed tot 100.000 euro per rekeninghouder. Bij banken binnen de Europese Unie is sparen dus net zo veilig als in Nederland, omdat alle depositogarantiestelsels van die landen hetzelfde werken als het Nederlandse.

Goed om te weten! Alle banken die je op Spaarrente.nl zie vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Je spaargeld is dus altijd veilig.

Spaar je echter bij een bank die niet onder de Europese Unie valt, bijvoorbeeld bij een Amerikaanse, Turkse of Chinese bank? Dan moet je goed uitzoeken hoe je geld beschermt is en of er een depositogarantiestelsel geldt in het land.

Hoe werkt sparen in het buitenland?

Sparen in het buitenland is tegenwoordig steeds gemakkelijker. Vroeger moest je, als je als Nederlander al een rekening mocht openen, bij de bank in het buitenland langs gaan om jezelf te identificeren. Tegenwoordig verloopt de identificatie vaak online, per post of door iemand die de bank bij je thuis lang stuurt.

Als de identificatie is afgerond, kun je de spaarrekening of het deposito meestal direct gebruiken en beheren via je persoonlijke online bankierenomgeving.

Bij welke bank kan ik sparen in het buitenland

Verschillende buitenlandse banken bieden bijvoorbeeld spaarrekeningen aan die je zelf online kunt openen, zoals Bigbank (Estland), Open Bank (Spanje) en Lloyds Bank (Brits, maar valt onder Duits depositogarantiestelsel).

Daarnaast zijn er diverse bank die via het spaarplatform Raisin een spaarrekening of deposito in het buitenland aanbieden. Deze banken herken je op Spaarrente.nl doordat er (Raisin) achter de naam van de bank staat. Bij deze banken open je eerst een rekening bij Raisin waar je je geld op stort, vervolgens kun je het naar één of meerdere rekeningen bij verschillende buitenlandse banken doorzetten.

Belasting bij sparen in het buitenland?

Behalve het depositogarantiestelsel moet je bij sparen in het buitenland ook even goed controleren of je in het land waar je spaart belasting betaalt over je spaargeld. In sommige landen moet je over het spaargeld dat je daar hebt een bronheffing betalen. In het overzicht hieronder zie je per land waar je kunt sparen of er een bronheffing geldt.

LandBronheffing voor Nederlandse spaarders
BelgiëJa, 30% (met verklaring te verlagen naar 0%)
DuitslandNee
EstlandNee
FrankrijkNee
FinlandNee
IerlandNee
ItaliëNee
LetlandJa, 20% (met verklaring te verlagen naar 10%)
LitouwenJa, 15% (met verklaring te verlagen naar 10%)
MaltaNee
OostenrijkJa, 25% (met verklaring te verlagen naar 0%)
PortugalJa, 28% (met verklaring te verlagen naar 10%)
SlowakijeJa, 19% (met verklaring te verlagen naar 0%)
SpanjeJa, 19% (met verklaring te verlagen naar 0%)
TsjechiëJa, 15% (met verklaring te verlagen naar 0%)
ZwedenNee

Je ziet dat je in sommige landen de bronheffing kunt verlagen of naar 0 kunt brengen met een verklaring. Wat voor een soort verklaring je moet indienen en hoe je dit moet, verschilt per land. De bank waar je spaart kan je hier informatie over geven en helpen bij het invullen van de benodigde gegevens.

Ook als je in het land zelf al bronheffing betaalt, moet je je spaargeld opgeven in je belastingaangifte in Nederland. Maar je hoeft natuurlijk niet dubbel belasting te betalen. Daarom kun je bij banken in een land waar je bronheffing betaalt een verklaring van bronheffing opvragen. Hiermee kun je bij de belastingaangifte in Nederland aantonen dat je al belasting hebt betaald over het spaargeld. De al betaalde belasting wordt dan verrekend met wat je in Nederland zou moeten betalen.

Sparen in het buitenland in vreemde valuta

Bij de meeste banken die je op Spaarrente.nl ziet, spaar je gewoon in euro’s. Wil je toch bij een buitenlandse bank sparen waar je in een andere valuta spaart? Let dan goed op de wisselkoers van die valuta. Dit is vooral van belang als je spaargeld opneemt. Bij het storten van spaargeld wordt je storting in euro’s omgewisseld naar de valuta waarin je spaart. Neem je je spaargeld na een tijdje weer op? Dan wordt het bedrag terug omgewisseld in euro’s tegen de dan geldende koers. Als de valuta waarin je spaart in de tussentijd in waarde is gedaald, dan krijg je dus minder geld terug en blijft er misschien niets over van je rendement.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten