Spaarrekening kind belasting

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Het spaargeld van minderjarige kinderen valt voor de belasting onder het vermogen van de ouders. Je betaalt als ouder dus belasting over het spaargeld van je kind als je vermogen hoger ligt dan de heffingsvrije grens.

Spaarrekening kind belasting – Hoe het werkt

Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je zowel je eigen spaargeld als het saldo op de spaarrekening van je kind op als vermogen in box 3. Voor je totale vermogen geldt in 2024 een heffingsvrije grens van 57.000 euro of 114.000 euro als je een fiscaal partner hebt. Spaar je meer dan deze grens, dan betaal je over het bedrag boven de grens vermogensrendementsheffing. In dat geval betaal je dus ook belasting over het spaargeld van je kind.

Sparen voor kind belasting en vrijstelling

Tot en met 2011 kon je nog een bepaald bedrag belastingvrij sparen voor je kind. Deze extra vrijstelling bestaat niet meer.

Spaargeld kinderen en belasting over schenking

Naast de vermogensrendementsheffing krijg je bij een spaarrekening voor je kind soms ook te maken met de schenkbelasting. Spaargeld op de spaarrekening van je kind storten ziet de belastingdienst namelijk als een schenking. Als je meer schenkt dan de jaarlijkse vrijstelling, betaal je schenkbelasting over het bedrag boven de vrijstelling.

Tip! In het artikel 'Belastingvrij schenken aan kind' lees je hoeveel je belastingvrij mag schenken.

Let op! Als kinderen nog geen 18 jaar oud zijn, betaal je als ouder ook de schenkbelasting over schenkingen aan het kind.  Als opa en oma je kind geld schenken, dan betaal jij hierover de belasting.

Loop geen rente mis!

Kies voor de kinderspaarrekening met de hoogste rente en voorkom dat je rente -inkomsten misloopt!

Sparen voor kinderen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten