Rekening met BEM-clausule
Een rekening met een BEM-clausule zien ouders en grootouders vaak als een mogelijkheid om te sparen voor een (klein)kind zonder dat iemand tussentijds het geld op kan nemen. In de praktijk blijkt dit echter niet zo simpel. Wat houdt een rekening met een BEM-clausule precies in? En welke mogelijkheden heb je nog meer om het spaargeld van je kind of kleinkind te beschermen?
BEM-clausule betekenis - Wat is het?
De afkorting BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Met een BEM-clausule voorkom je dat iemand, bijvoorbeeld een ouder, het geld van het kind kan opnemen. Geld opnemen van de rekening mag namelijk alleen met toestemming van de kantonrechter en het geld moet aantoonbaar bedoeld zijn voor het kind. Bijvoorbeeld om een dure ziekenhuisbehandeling voor het kind te betalen.
Bijkomend voordeel is dat spaargeld op een rekening met een BEM-clausule niet bij het vermogen van de ouders wordt geteld voor de vermogenstoets voor huur- en zorgtoeslag. Voor de vermogensrendementsheffing in box 3 telt het geld wel gewoon mee bij het vermogen van de ouders.
BEM clausule aanvragen bij kantonrechter
Een BEM-clausule op een rekening plaatsen, kan alleen als de kantonrechter dit verplicht heeft gesteld. Bijvoorbeeld als het kind een schadevergoeding of erfenis ontvangt. Hiervoor betaal je griffiekosten. Bij de kantonrechtbank in je regio kun je opvragen hoe hoog deze kosten precies zijn.
Rekening met BEM-clausule openen ?
Zonder verklaring van de kantonrechter is een BEM-clausule niet mogelijk. Je kunt dus zelf als ouder of grootouder niet zomaar een BEM-clausule op een rekening kunt laten zetten.
In het geval van een erfenis of schadevergoeding waarbij de kantonrechter een BEM-clausule verplicht heeft gesteld, kies je zelf een bank om een rekening te openen en het geld op te storten. Op de rekening plaats de bank vervolgens een BEM-clausule. Niet elke bank biedt deze mogelijkheid, maar je kunt in elk geval bij alle grootbanken, Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS Bank een BEM-rekening openen.
Alternatieven voor de BEM-clausule
Spaar je voor je (klein)kind, dan heb je nog wel een aantal andere mogelijkheden om het spaargeld te beschermen. Bij de jeugdspaarrekeningen van ASN Bank en Triodos Bank staat het spaargeld vast tot de 18e verjaardag van het kind. Tussentijds opnemen kan alleen als het geld aantoonbaar voor de studie van het kind wordt gebruikt. Hiermee voorkom je dus dat ouders het geld voor zichzelf opnemen.
De rekening van ASN Bank is daarvoor het meest geschikt, omdat hier tussentijds opnemen echt niet mogelijk is. Bij Triodos Bank kan het wel, maar dan betaal je 3 procent boeterente.
Het geld op deze jeugdspaarrekeningen wordt echter wel bij het vermogen van de ouders geteld voor toeslagen en de vermogensrendementsheffing. Dit betekent dat de ouders wellicht belasting moeten betalen en hun recht op toeslagen (deels) kunnen verliezen.
Op eigen naam sparen?
Wil je als grootouder voorkomen dat het spaargeld voor je kleinkind bij het vermogen van de ouders wordt geteld? Dan kun je overwegen om op eigen naam te sparen. Het geld valt dan wel onder je eigen vermogen voor de belasting en eventuele toeslagen. Daarnaast kan je kind te maken krijgen met schenkbelasting als je het bedrag op de 18e verjaardag in één keer schenkt. Meer hierover lees je in het artikel Spaarrekening voor kleinkind openen.
Laat je kind geen rente mislopen. Kies voor de spaarrekening met de hoogste rente om een BEM-clausule op te vestigen.
Direct vergelijken