Zilvervloot sparen

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Zilvervloot sparen is een spaarproduct voor kinderen tot 18 jaar dat wordt aangeboden door SNS Bank en RegioBank. Op een Zilvervlootrekening kun je elk jaar maximaal 600 euro sparen voor je (klein)kind. Als het kind 18 jaar wordt, krijg je voor elk jaar dat je hebt gespaard 0,1 procent extra rente. Dit kan oplopen tot een bonus van 1 procent. Lees alles over Zilvervloot sparen in onderstaand artikel en ontdek waar je nu nog een Zilvervloot rekening opent. 

Uitleg Zilvervloot

De Zilverloot spaarrekening van SNS Bank en RegioBank is gebaseerd op het vroegere Zilvervloot sparen dat in1958 werd ingevoerd om jongeren van 15 tot 18 jaar te stimuleren om te sparen. Zij konden elk jaar tot een maximumbedrag sparen tegen een bepaalde rente. Als de rekening afliep, kregen zij 10 procent premie van de overheid over het gespaarde bedrag. In 1992 werd deze regeling afgeschaft.

Zilvervlootrekening bij SNS en RegioBank

De zilvervlootrekening van SNS Bank en RegioBank lijkt hier veel op. Je mag elk jaar maximaal 600 euro sparen. Over dit bedrag keert de bank jaarlijks een variabele spaarrente uit. Naast de rente keert de bank ook een premie uit op de 18e verjaardag van je kind. Je kind ontvangt dan een premie van 0,1 procent van het gespaarde bedrag per gespaard jaar, met een maximum van 1 procent. In het onderstaande voorbeeld lees je hoe dit precies werkt.

Voorbeeld berekening premie zilvervloot spaarrekening

De ouders van Marleen openen een Zilvervloot rekening op haar 5e verjaardag. Elk jaar sparen zij 500 euro op de rekening, maar op haar 16e haalt Marleen 400 euro van de spaarrekening. Het saldo op de 18e verjaardag exclusief rente is 6.100 euro. In totaal spaarden de ouders van Marleen 13 jaar lang, dus de premie die de bank uitkeert is 1 procent van 6.100 euro. De premie bedraagt dan 61 euro.

Let op: Wordt het spaargeld opgenomen voor het kind 18 jaar is, dan ontvang je natuurlijk geen bonus.

Zilvervloot spaarrekening openen?

Je kan tot de 16e verjaardag van je kind een Zilvervloot spaarrekening voor hem of haar openen. De rekening staat altijd op naam van het kind. Wel moeten je als ouders toestemming geven voor de spaarrekening. Daarnaast beslissen de ouders of het kind zelf over het spaarsaldo mag beschikken. Is de rekening eenmaal geopend, dan mogen bijvoorbeeld ook opa en oma, met toestemming van de ouders, sparen voor hun kleinkind op de Zilvervloot spaarrekening.

Zilvervloot de beste keuze?

Of Zilvervloot sparen de beste spaarvorm is, hangt af van je persoonlijke situatie. Om in aanmerking te komen voor de premie moet het spaargeld wel tot de achttiende verjaardag van je kind op de spaarrekening blijven staan. Bovendien kan het maximale spaarbedrag per jaar een beperking zijn.

Tip! Je kunt ook voor je kind sparen op een eigen spaarrekening. Je hebt dan alle vrijheid om op je eigen manier te sparen voor je kind, zonder dat hij of zij het geld aan andere doeleinden uit kan geven dan je bedoeling was. Je kunt kiezen voor een gewone spaarrekening of, als je al wat geld beschikbaar hebt, voor een spaardeposito. Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de rente van deze spaarproducten:

Sparen tegen hoge rente?

Vergelijk het grootste aanbod spaaraanbieders en profiteer van het hoogste rendement.

Sparen voor kinderen
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten