Spaarmogelijkheden

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Sparen kan op veel verschillende manieren en op verschillende soorten spaarrekeningen. Welk van alle spaarmogelijkheden voor jou het beste is, hangt af van je wensen en je spaardoel. Welke spaarmogelijkheden zijn er en wanneer zijn die interessant?

Spaarmogelijkheden zonder beperkingen

De meest gekozen spaarvorm is de vrij opneembare spaarrekening. Hierop spaar je zoals het je uitkomt: je stort geld en je neemt geld op wanneer je dit wilt. De rente die de bank vergoedt op deze spaarrekening is variabel. Dit houdt in dat deze op elk moment kan stijgen of dalen. Deze spaarvorm is interessant als je spaart voor een financiële buffer, of een ander spaardoel waarbij je nog niet precies weet wanneer je het geld nodig hebt. Daarnaast is de vrij opneembare spaarrekening het meest geschikt als je op elk gewenst moment wilt kunnen inleggen.

De spaarmogelijkheden met beperkingen

Naast de vrij opneembare spaarrekening bestaan er spaarvormen die wel beperkingen hebben. Vaak staan hier wel bepaalde voordelen tegenover. De meest bekende vorm hiervan is het spaardeposito. In tegenstelling tot de gewone spaarrekening mag je tijdens de looptijd geen geld storten of opnemen en je ontvangt een vaste rente. De looptijd kies je zelf en varieert van een maand tot 10 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger de spaarrente die de bank biedt.

Een deposito kent verschillende varianten, zoals een spaarrekening met klimrente en een flexibel deposito. De rente op een klimspaarrekening ligt elk jaar iets hoger en een flexibel deposito betekent dat je geen boete betaalt als je tussentijds geld opneemt. Vaak verlaagt de bank dan wel de rente. De bonusrenterekening ten slotte beloont je met een hogere bonusrente als geen geld opneemt of aan andere voorwaarden voldoet.

Een heel andere vorm waarbij spaargeld vaststaat, is een bankspaarrekening. Met banksparen bouw je kapitaal op voor je pensioen of voor de aflossing van je hypotheek. Deze rekening brengt bepaalde fiscale voordelen met zich mee, maar dan moet je wel aan de voorwaarden voldoen.

Spaarmogelijkheden voor speciale doelen

Naast de bovengenoemde spaarmogelijkheden, bieden banken vaak ook speciale spaarrekeningen aan voor je kinderen. Op een kinderspaarrekening spaar je zelf voor bijvoorbeeld de studie van je kind, of je leert je kind zelf sparen. Afhankelijk van je doel kies je voor een kinderrekening waar je kind zelf wel of niet over kan beschikken of waar het gespaarde geld vaststaat tot je kind 18 jaar is.

Verder bestaan er nog de groene spaarrekening en het groene deposito. Banken investeren het spaargeld op deze spaarrekeningen in projecten die bijdragen aan duurzame of maatschappelijke ontwikkelingen. De twee bekendste duurzame banken zijn Triodos Bank en ASN Bank, maar je kunt ook kiezen voor een groen deposito bij een grote bank. Deze deposito’s leveren namelijk een fiscaal voordeel op.

Spaarmogelijkheden voor ondernemers

Ten slotte bestaat er nog de zakelijke spaarrekening. Deze spaarrekeningen zijn bedoeld voor bedrijven en verenigingen die een bepaald bedrag even niet nodig hebben. Zakelijke spaarders kunnen net als particulieren kiezen voor een gewone spaarrekening en voor een zakelijk deposito met verschillende looptijden. Ook kunnen ondernemers kiezen voor groene spaarrekeningen.

De beste spaarrente voor elk spaarproduct?

Op Spaarrente.nl vergelijk je voor alle spaarmogelijkheden eenvoudig welke bank de hoogste rente biedt.

Direct spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten