Sparen voor studie kind

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Als je kinderen later gaan studeren, kost dit waarschijnlijk flink wat geld. Veel ouders willen daarom sparen voor de studie van hun kind. Maar hoeveel moet je eigenlijk sparen voor de studie van je kind en welke mogelijkheden heb je?

Hoeveel sparen voor studie kind?

Zeker als je kind nog jong is, kun je moeilijk voorspellen hoeveel geld je nodig hebt voor de studie van het kind. De ene studie kost veel meer dan de andere, voor sommige studies zijn veel dure materialen nodig of buitenlandse stages en soms moet je kind op kamers gaan wonen. Bovendien veranderen de prijzen elk jaar. Toch is het goed om vast een inschatting te maken.

Tip! In het artikel 'Kosten studie kind' vind je daarom een overzicht van de kosten waarmee je te maken krijgt.

Welke spaarrekening voor studie kind?

Als je gaat sparen voor studie van je kind kun je kiezen uit verschillende soorten spaarrekeningen. Een voor de hand liggende manier is sparen op een speciale kinderpaarrekening, zodat het geld direct op naam van je kind staat. Het risico is dan wel dat je kinderen het geld aan andere zaken uitgeven dan de studie.

Een spaarrekening op je eigen naam voorkomt dat je kinderen het geld aan andere zaken uitgeven. Gewone spaarrekeningen voor volwassenen bieden de vrijheid om op elk moment geld op te nemen en geld te storten. Zo spaar je precies wanneer het je uitkomt. Je kunt dan het beste een aparte spaarrekening voor de studie van je kind openen, zodat je het geld niet per ongeluk aan andere doeleinden uitgeeft.

Kies je voor een spaardeposito, dan zet je een bepaald bedrag vast voor een afgesproken periode. Je mag tijdens de looptijd geen geld opnemen van deze spaarrekening en je mag geen nieuw geld op de rekening storten. In ruil voor deze beperkingen geven banken een hogere, vaste rente op deze spaarrekeningen. De looptijd kan variëren van enkele maanden tot 10 jaar.

Tip! Welke vorm je ook kiest in de spaarrenteoverzichten op Spaarrente.nl vind je eenvoudig de spaarrekening of het deposito met de hoogste rente. Vergelijk direct:

Sparen voor studie kind?

Je bereikt je spaardoel het snelst als je kiest voor de spaarrekening met de hoogste rente

Beste rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten