Variabele rente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 12 januari 2018

Als je spaart op een spaarrekening biedt de bank je bijna altijd een variabel rente. Dit betekent dat de bank op elk gewenst moment de rente die je ontvangt, kan aanpassen.

Wat is variabele rente?

Variabele rente houdt dus in dat de rente die je krijgt kan veranderen. Dit kan zowel voordelig als nadelig uitpakken voor de spaarder. Stijgt de rente namelijk tijdens het sparen, dan levert de spaarrekening een steeds hoger rendement op. Andersom levert een spaarrekening minder op als de rente daalt.

Op welke rekeningen krijg je een variabele rente?

Je ontvangt meestal alleen een variabele rente voor spaargeld dat je vrij op kunt nemen. De reguliere spaarrekening bijvoorbeeld keert een variabele rente uit.

Kies je voor een spaarvorm waarop je je geld een bepaalde periode vastzet, dan ontvang je meestal een vaste rente. De meest bekende spaarvorm van een vaste rente is het spaardeposito, waarop je je geld voor minimaal een maand en maximaal 20 jaar vastzet tegen een vaste rente. Je mag het geld tijdens de looptijd dus niet opnemen.

Wanneer is een variabele interessant?

Een variabele spaarrente is vooral interessant als de spaarrente stijgt. Je profiteert dan mee met de stijgende rente. Ook als de spaarrente erg laag staat, kun je beter voor een variabele rente kiezen. Een vaste rente betekent namelijk dat je een bedrag vast moet zetten voor een langere periode. Je zit dan dus een aantal jaren aan de lage rente vast, terwijl de gemiddelde rente misschien inmiddels al een stuk hoger ligt. Een spaarrekening met vaste rente is interessant als de rente hoog staat en dreigt te gaan dalen.

Sparen tegen de hoogste variabele rente?

Kies de spaarrekening met de beste rente en loop geen rente-inkomsten mis.

Beste rente spaarrekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten