En of rekening, wat is dat?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Een en/of rekening is een rekening die beide rekeninghouders afzonderlijk van elkaar kunnen beheren. De andere optie is een en/en rekening waarbij voor elke handeling de toestemming van beide rekeninghouders nodig is. De meeste mensen die samen met iemands anders een rekening afsluiten kiezen voor een en/of rekening. 

Wat is een en/of rekening?

Een en/of rekening, vaak afgekort als e/o rekening, is een rekening die je met minimaal twee personen opent. Een en/of rekening kan zowel een gezamenlijke spaarrekening zijn als een gezamenlijke betaalrekening. Een en/of rekening wordt meestal geopend door mensen die elkaars partner zijn, maar je kunt natuurlijk ook met je vrienden of familieleden sparen voor een gezamenlijk doel op zo'n rekening. 

Met een en/of rekening kan elke rekeninghouder op elk moment geld storten of geld opnemen. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen van de andere rekeninghouder. Een goed onderling vertrouwen is dus belangrijk als je kiest voor een en/of rekening.

Een groot voordeel van een en/of rekening is dat het depositogarantiestelsel dubbel geldt. Deze garantie van het spaargeld als een bank failliet gaat, vergoedt namelijk tot 100.000 euro per rekeninghouder. Als een en/of rekening op naam staat van twee rekeninghouders, bestaat de vergoeding dus uit maximaal 200.000 euro.

Een en/of rekening openen

Een en/of rekening openen werkt precies hetzelfde als een gewone rekening aanvragen. Bijna elke betaalrekening of spaarrekening kun je ook als en/of rekening openen. Je hoeft alleen maar meerdere rekeninghouders op te geven bij het openen van een rekening om er een en/of rekening van te maken. Maar vaak is het niet mogelijk om een bestaande rekening om te zetten in een en/of rekening.

Sta je op het punt om een en/of betaalrekening te openen, dan is het verstandig om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op basis van de kosten en voorwaarden van de betaalrekening. Gemiddeld kost een betaalrekening 25 tot 30 euro per jaar, maar de kosten kunnen ook een stuk hoger of lager liggen.

Ook bij het openen van een nieuwe en/of spaarrekening is het belangrijk de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken. Vrijwel alle rekeningen die je vergelijkt op Spaarrente.nl zijn ook als en/of rekening te openen. Je kunt in onze renteoverzichten dus eenvoudig de en/of spaarrekening met de hoogste rente vinden. Rente spaarrekening vergelijken >>

En/of rekening opzeggen

Voor het opzeggen van een en/of rekening moeten beide rekeninghouders toestemming geven. Wil je niet langer een en/of rekening met de andere rekeninghouder aanhouden, dan bestaan er twee opties: de rekening helemaal opheffen of de rekening te behouden op naam van een van de rekeninghouders. Deze rekeninghouder krijgt dan de volmacht over de rekening. Je bepaalt zelf welke optie het best bij je situatie past.

Samen sparen op een en/of rekening?

Loop geen rente-inkomsten mis en kies voor de spaarrekening met de hoogste rente.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten