Samen sparen, een goed idee?
Wil je samen met je partner op dezelfde rekening sparen? Of wil je met een groep vrienden samen sparen voor bijvoorbeeld een vakantie? Bij veel banken kan dit gewoon. Daarnaast is samen met andere sparen ook nog eens leuker dan alleen. Je deelt immers je spaarvorderingen en je kijkt samen uit naar het behalen van een spaardoel. Maar samen sparen betekent ook dat je op moet letten dat iedereen zich aan de afspraken houdt.
Samen sparen - Welke rekening is geschikt?
Met wie je samen spaart bepaalt ook welke manier van sparen hiervoor de beste keuze is. Kennen jullie elkaar goed en kun je elkaar echt vertrouwen? Dan kun je een en/of spaarrekening openen. Op deze spaarrekening kun je allebei geld storten en geld opnemen zonder dat je daarvoor toestemming nodig hebt van de andere rekeninghouders. Wil je extra zekerheid dat het geld niet opgenomen wordt, dan kun je kiezen voor een en/en spaarrekening. Elke rekeninghouder moet dan toestemming geven voor een geldopname.
Partners kiezen vaker voor een en/of spaarrekening, zeker als zij sparen voor een financiële buffer. Bij vrienden die samen sparen voor bijvoorbeeld een vakantie past vaak een en/en rekening beter, zo weet je zeker dat niet één van de vrienden het spaartegoed op kan nemen zonder toestemming van de andere rekeninghouder(s).
Tip! Open samen een nieuwe spaarrekening. Bij de meeste banken kun je alleen meerdere rekeninghouders toevoegen als je een nieuwe rekening opent. Daarnaast houd je overzichtelijk welk spaargeld van jullie samen is en welk spaargeld van jezelf.
Als je toch een nieuwe spaarrekening gaat openen, kijk dan ook direct welke rekening de hoogste rente biedt. Als je kiest voor de hoogste rente, groeit jullie spaarsaldo sneller en bereik je sneller het spaardoel. Rente spaarrekening vergelijken>>
Samen sparen – Waar moet je rekening mee houden?
Open je samen een spaarrekening, dan is het verstandig hier goede afspraken over te maken. Spaar je samen met je partner, dan spreek je af hoeveel elke partner inlegt en voor welke doelen het spaargeld aangesproken mag worden. Bijvoorbeeld wel een nieuwe stofzuiger, maar niet voor nieuwe audioapparatuur. En verdient de ene partner meer, dan kun je bijvoorbeeld inleggen naar inkomen. Ruzie over de financiën leidt helaas bij veel stellen tot relatieproblemen, dus voorkom dit met duidelijke afspraken.
Spaar je met vrienden, dan kun je iemand aanstellen die de rekening beheert en die in de gaten houdt hoeveel geld iedereen op de rekening zet. Maar ook afspraken over de inleg zijn hierbij belangrijk. Niet iedereen verdient evenveel, dus houd hier rekening mee als je de inleg afspreekt.
Samen sparen en belasting
Het saldo dat elke rekeninghouder op de gezamenlijke rekening zet, blijft van die rekeninghouder. Is het tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte? Dan geef je dus het saldo op dat jij op de rekening hebt gezet. Tenzij je fiscaal partners bent, want dan kun je samen de belastingaangifte doen.
Een andere belasting waar je mee te maken kunt krijgen is de schenkbelasting. Soms sparen ouders en hun volwassen kinderen samen op een spaarrekening om zo het vermogen van de ouders belastingvrij aan de kinderen te geven. Maar ook over deze schenking moet je schenkbelasting betalen.
Samengevat: de aandachtspunten van samen sparen
Hieronder staat nog kort opgesomd waar je op moet letten als je samen met anderen spaart:
- Kies je voor een en/of rekening of voor een en/en rekening?
- De inleg van elke rekeninghouder
- De besteding van het gezamenlijk spaargeld
- Je eigen inleg moet je opgeven bij de jaarlijkse belastingaangifte
- Meerdere rekeninghouders kan alleen bij een nieuwe spaarrekening
- Vergelijk verschillende banken voordat je een keuze voor een bank maakt
Voorkom dat jullie rente-inkomsten mislopen en kijk direct welke bank de biedt!
hoogste spaarrente