Spaarrentes hard onderuit in het eerste halfjaar

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 3 juli 2009

Van de explosieve spaarrentestijgingen in 2008 is niets meer over. De rente werd in de eerste zes maanden van dit jaar flink verlaagd. Ook nu voeren de relatief kleine banken, die in 2008 het hardst streden om de gunst van de spaarder, de lijst met renteverlagingen aan op spaarrekeningen met een variabele rente. Credit Europe Bank spant de kroon. De bank verlaagde in nog geen zes maanden tijd haar variabele spaarrente met 2,75 procent. De rentetopper uit 2008 biedt momenteel een rente van 2,5 procent op haar Top-Interest rekening. Andere banken die het eerste halfjaar hun variabele rentes fors verlaagd hebben, zijn onder meer Loyalis, DHB Bank, AT Bank, AK Bank en Reaal. Zij verlaagden hun variabele spaarrente met ongeveer 2 procent.

Niet alleen de variabele spaarrente is flink verlaagd, ook de depositorentes liggen een stuk lager. Met name de kortlopende spaardeposito’s laten een grote rentedaling zien. Begin dit jaar kon je nog bij verschillende banken een éénjarig deposito afsluiten en tegen een hoge rente sparen van vijf procent of hoger. Momenteel ligt de hoogste deposito rente op een eenjarig deposito 4,1 procent bij The Economy Bank. Begin 2009 bedroeg de rente op deze spaarrekening nog 5,25 procent. Wie zijn spaargeld voor een langere periode kan missen, kan bij een paar banken nog wel een rente van 5 procent of meer krijgen.


De spaarrentes daalden na verschillende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit jaar daalde de ECB-rente van 2,5 naar 1 procent. Dit is het laagste renteniveau sinds de oprichting van de centrale bank eind jaren ’90. De rente die banken elkaar onderling rekenen voor leningen is gelieerd aan het sterk gedaalde ECB-tarief. Dit tarief is van toepassing op het geld dat banken opnemen bij de ECB. “De gedaalde ECB-rente blijkt fataal te zijn voor de spaarrentes in ons land. In 2008 zagen banken ons spaargeld als een belangrijke bron van inkomsten. Nu de ECB haar rente fors verlaagd heeft, hebben banken ons geld minder hard nodig”, aldus Mariëlle van de Rijdt van Spaarrente.nl. 

Wil je sparen tegen de beste rente en bij de bank die het beste bij je past? De module Rente banken vergelijken helpt je met het vinden van de beste spaarrekening. 

Tip! Meer weten over de spaarrente ontwikkeling en de invloed van de ECB-rente hierop? Lees dan het artikel Spaarrente en Europese Centrale Bank rente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten