Wel of niet sparen bij BIGBANK?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 1 maart 2011

Sparen bij de nieuwe Estlandse bank BIGBANK is niet verstandig. Dat meldt althans de Consumentenbond op haar website. De bond waarschuwt dat de bank niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) valt.

BIGBANK richt sinds dit jaar op de Nederlandse spaarmarkt. Ze biedt deposito’s aan met looptijden van 2 tot en met 10 jaar. Afhankelijk van de looptijd en de inleg kan een hoge rente van 2,10 tot 4,70 procent worden behaald. 

Nu Estland ook officieel is toegetreden tot de eurozone is het voor deze bank gemakkelijker geworden om ook elders in Europa het spaardeposito te verstrekken. Er is immers geen sprake meer van valutarisico. Verder is het depositogarantiestelsel voor alle landen binnen de Europese Unie sinds dit jaar gelijk getrokken. Nationale banken in iedere EU-lidstaat garanderen nu het spaargeld van sparende consumenten tot 100.000 euro.

Ondanks deze depositogarantie blijft het een risico dat deze bank geen filiaal heeft in Nederland en dus niet onder toezicht van DNB valt. Dit maakte communicatie moeilijk, benadrukt het FD afgelopen zaterdag. Volgens de krant spreekt de telefoniste van de Estse bank bijvoorbeeld nauwelijks een woord Engels. Dit is reden voor de Consumentenbond om minister Jan Kees de Jager van Financiën op te roepen dergelijke internetspaarbanken te weren als zij  niet onder Nederlands toezicht staan. BIGBANK valt uiteraard wel onder het toezicht van de nationale bank in Estland.

BIGBANK heeft filialen in Estland, Letland, Litouwen en Finland. Daarnaast biedt de bank spaardeposito’s aan in Oostenrijk, Duitsland en Nederland. Het spaargeld dat spaarders bij de bank onderbrengen zet ze vervolgens weer uit als consumptieve kredieten voor de inwoners van Estland.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten