Wat doet een bank?
De belangrijkste taak van een bank is vraag en aanbod van geld bij elkaar brengen. Een bank trekt geld aan bij spaarders, beleggers en door te lenen bij andere banken. Dit geld gebruikt de bank vervolgens om leningen en hypotheken te verstrekken aan consumenten en bedrijven. Hoe werkt dit precies en hoe verdient een bank hier geld aan?
Hoe verdient een bank geld?
Banken verdienen geld door het verstrekken van de leningen en hypotheken. Als je geld leent bij de bank betaal je hierover rente. Hierdoor betaal je altijd meer geld terug aan de bank dan het bedrag dat je hebt geleend. Op deze manier verdient een bank geld aan leningen voor consumenten en bedrijven. Soms lenen banken ook geld uit aan elkaar of aan overheden. Ook hiermee verdient de bank geld door de rente die ze hierover ontvangt.
Hoe werkt een bank?
Niet alle rente die je betaalt voor een lening of hypotheek is winst voor de bank. Om geld uit te kunnen lenen, moet een bank immers eerst geld aantrekken. Een bank trekt geld aan in de vorm van spaargeld van consumenten, bedrijven en overheden. Daarnaast lenen banken geld van elkaar of van beleggers. Over al het kapitaal dat ze aantrekt moet de bank rente betalen. Je krijgt bijvoorbeeld rente over je geld als je dit op een spaarrekening zet bij de bank.
Banken zorgen dat de rente die ze vragen voor hun leningen en hypotheken hoger is dan de rente die zij zelf betalen om het geld aan te trekken bij spaarders, beleggers en andere banken. Door dit renteverschil verdient de bank geld. Wat er overblijft na aftrek van kosten voor bijvoorbeeld administratie, personeel en kantoorgebouwen is winst voor de bank.
Wat doet een bank nog meer?
Behalve vraag en aanbod van geld bij elkaar brengen, heeft een bank nog twee andere belangrijke taken. Namelijk bemiddelaar zijn en betalingsverkeer mogelijk maken.
Banken zorgen ervoor dat je gemakkelijk geld over kan maken naar andere particulieren en bedrijven. Ook maken banken betaling naar en vanuit het buitenland mogelijk. Banken verdienen geld aan deze rol door de kosten die ze in rekening brengen voor betaalrekeningen en voor bepaalde transacties en overboekingen.
De rol als bemiddelaar is de laatste jaren steeds belangrijker geworden voor banken. Zij adviseren klanten bij hun financiële keuzes, zoals advies over beheer van vermogen, hypotheken en pensioenproducten. Daarnaast geven banken advies en begeleiding bij beursgangen en fusies van bedrijven. Voor deze diensten brengt een bank kosten in rekening, waardoor de bank ook weer geld verdient.
Als je je geld op een spaarrekening zet, wil je natuurlijk een goede rente krijgen.
Vergelijk de hoogste spaarrente