Hoeveel geld mag je op de bank hebben?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 januari 2024

Je mag meestal zoveel geld op een spaarrekening hebben als je wilt. Soms krijg je boven een bepaald saldo echter geen rente meer vergoed. Daarnaast is het verstandig om niet al teveel spaargeld op één spaarrekening te hebben in verband met het depositogarantiestelsel.

Hoeveel spaargeld mag je hebben?

Het depositogarantiestelsel vergoedt per rekeninghouder maximaal 100.000 euro als een bank failliet gaat. Spaar je meer, dan kun je je spaargeld spreiden over meerdere banken. Zo weet je zeker dat al je spaargeld veilig staat. Kijk daarbij goed naar de bankvergunning van de banken. Het depositogarantiestelsel geldt namelijk per bankvergunning. Soms vallen er meerdere banken onder dezelfde bankvergunning. Als je bij beide banken spaart, krijg je bij een faillissement maar één keer maximaal 100.000 euro vergoedt.

Hoeveel geld mag je hebben op je spaarrekening voor rente?

Een aantal banken vergoedt tot een bepaald saldo rente. Spaar je meer, dan ontvang je geen rente meer over dat bedrag of betaal je zelfs een negatieve rente. Deze grens kan liggen bij 100.000 euro, maar ook bij 250.000 euro. Heb je veel spaargeld? Bekijk dan de voorwaarden van de verschillende spaarrekeningen goed, zodat je een rekening kunt kiezen waar je geen negatieve rente betaalt over je saldo. Je kunt er ook voor kiezen om geld bij meerdere banken onder te brengen.

Tip! Rente spaarrekening vergelijken? Op Spaarrente.nl vul je bovenin de vergelijkingsmodule je spaarbedrag in. In het overzicht zie je vervolgens welke rente banken vergoeden voor dat saldo. Zo kun je ook met verschillende bedragen testen wanneer je de meeste rente krijgt en vanaf welk saldo je je spaargeld beter kunt spreiden over meerdere banken.

Hoeveel geld mag je op je betaalrekening hebben?

Voor het saldo op je betaalrekening gelden dezelfde regels als voor het saldo op je spaarrekening. Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je dus niet alleen je spaarsaldo op, maar ook het saldo op je betaalrekening. Daarnaast valt het saldo op je betaalrekening ook onder het depositogarantiestelsel. Heb je een betaalrekening en spaarrekening bij dezelfde bank? Dan telt De Nederlandsche Bank het saldo van beide rekeningen bij elkaar op om te berekenen hoeveel geld je terugkrijgt uit het depositogarantiestelsel.

Tip! Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening. Maar de meeste betaalrekeningen leveren geen rente op, of een rente die lager ligt dan de spaarrente. Geld dat je niet op korte termijn nodig hebt, kun je dus beter op een spaarrekening zetten.

Sparen tegen hoogste rente?

Geef in het renteoverzicht op aan hoeveel spaargeld je hebt en zie direct welk bank jou voor dit bedrag de hoogste rente biedt.

Vergelijk direct
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten