Sparen voor een huis
Door de nieuwe hypotheekregels mag je steeds minder kosten meefinancieren in de hypotheek. In 2024 mag je hypotheek maximaal 100 procent van de woningprijs bedragen. Wil je dus over een tijdje een huis kopen, dan moet je zelf sparen. Hoeveel geld moet je eigenlijk sparen als je een huis wilt kopen?
Hoeveel geld moet je hebben om een huis te kopen?
Hoeveel je moet sparen is natuurlijk afhankelijk van hoeveel de woning je gaat kosten en het bedrag dat de bank je bereid is te lenen voor je hypotheek. Houd er rekening mee dat dat bij het kopen van een huis meer kosten komen kijken dan alleen de hypotheeksom. In totaal moet je rekening op ongeveer 5 tot 6 procent van de koopsom aan bijkomende kosten. Deze bijkomende kosten bestaan uit onder meer:
- Overdrachtsbelasting. Dit is 2 procent van de koopprijs, als je zelf in de woning gaat wonen. Voor een woning van 500.000 euro betaal je dus 10.000 euro overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar, dan betaal je in 2024 geen overdrachtsbelasting als je zelf in het huis gaat wonen en de woning niet duurder is dan 510.000 euro. Voor woningen die niet je hoofdverblijf zijn, zoals een vakantiewoning of een huis om een te verhuren, betaal je 8 procent overdrachtsbelasting.
- Kosten voor hypotheekakte en koopakte opstellen en registreren, samen ongeveer 1.000 euro.
- Taxatiekosten. Deze zijn ongeveer 200 tot 500 euro.
- Advieskosten bij de bank of bij een onafhankelijk adviseur. Voor onafhankelijk advies betaal je meer dan voor een advies van de bank. Reken voor de advieskosten ongeveer 300 tot 1.500 euro.
- Afsluitkosten van de hypotheek. Deze betaal je aan de bank en zijn ongeveer 300 tot 900 euro.
- Advies- en afsluitkosten overlijdensrisicoverzekering voor de hypotheek: 50 tot 400 euro.
- Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie. Hiervoor betaal je 0,6 procent van de hypotheek. Bij een hypotheek van 500.000 euro is dat dus 3.000 euro.
- Bij een oud huis heb je een bouwkundig rapport nodig. Deze kost 200 tot 500 euro.
- Makelaarsprovisie. Deze zijn ongeveer 1 tot 1,5 procent van de woningprijs. Bij een woning van 500.000 dus gemiddeld 10.000 euro.
Stel dat je een woning koopt van 500.000 euro en voor al deze kosten een gemiddelde prijs betaalt, dan heb je ongeveer 26.400 euro nodig. Dat is ruim 5 procent van de koopprijs.
Huis kopen - Hoeveel spaargeld voor aankleding en inrichting?
Naast deze kosten moet je rekenen op kosten voor meubels, verf, stoffering (raambekleding en vloer) en eventueel verbouwingskosten. Deze kosten hangen af van het type woning en van wat je al hebt. Hiervoor kun je ongeveer 6.000 tot 10.000 euro rekenen als je geen verbouwing doet.
Hoeveel sparen voor een huis per maand?
Hoeveel je per maand moet sparen hangt af van hoe lang je spaart, hoeveel geld je nodig hebt en wat de spaarrente is. Stel dat je in een huurhuis woont en over vijf jaar een woning wilt kopen met een richtprijs 500.000 euro, dan zijn de extra kosten ongeveer 26.400 euro. De meeste meubels heb je al, dus je rekent 6.000 euro voor de laatste spullen en de stoffering. Dan moet je dus 32.400 euro sparen. Je moet dan elke maand 540 euro sparen.
Sparen voor een huis - Hoe pak je het aan?
Je kunt het best een aantal jaren vooraf vast beginnen met sparen voor je huis. Doe dit op een gewone spaarrekening, zodat je elke maand geld in kunt leggen. Als je al een bepaald bedrag beschikbaar hebt, kun je ook kiezen voor een spaardeposito. Je krijgt namelijk een hogere rente naarmate je het geld langer vastzet. Bij sommige deposito's het zelfs mogelijk om je geld tussentijds kosteloos weer op te nemen als je een huis koopt
Tip! Wil je sparen voor je huis tegen de hoogste rente? Vergelijk direct spaarrekeningen en kies voor de hoogste rente of zoek de hoogste depositorente voor de looptijd van je keuze. Zo haal je het maximale uit je spaargeld.
Sparen voor een huis - Tips
Hieronder vind je nog een aantal tips als je wilt sparen voor de koop van een huis:
- Je kunt een spaarplan maken waarin je precies kunt zien hoeveel je nodig hebt en hoeveel je echt kunt sparen. Met een plan sparen lukt vaak beter dan zonder plan
- Zet het geld op een aparte spaarrekening, zodat je het geld niet aan andere zaken uitgeeft
- Als je eens geld overhebt, bijvoorbeeld omdat je je vakantiegeld hebt ontvangen, kun je dit ook op de spaarrekening zetten.
- Wil je samen met je partner een huis kopen, dan kun je samen sparen. Vaak stimuleert dit extra om goed te sparen.
- Willen je ouders helpen door (een deel van) de kosten te betalen? Voor een schenking van je ouders betaal je schenkbelasting boven de jaarlijkse vrijstelling.
- Probeer op andere zaken te besparen, zodat je meer geld overhoudt om te sparen.
- Je bespaart op de kosten van een inboedel als je ruim vooraf begint met het verzamelen van spullen die anderen wegdoen of door gebruik te maken van aanbiedingen.
Je bereikt je spaardoel het snelst als je kiest voor de spaarrekening met de hoogste rente!
Hoogste spaarrente vergelijken