Renteontwikkeling sparen van 2011 tot nu

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 25 januari 2024

Tussen 2012 en juli 2022 kreeg je steeds minder rente over je spaargeld. Inmiddels zijn de spaarrentes juist weer flink gestegen. Hoe hebben de spaarrentes zich de afgelopen jaar ontwikkeld en hoe komt dat?

Ontwikkeling spaarrente – In 2011 nog stijgende rentes

Na de financiële crisis in 2008 en 2009 kregen banken te maken met steeds strengere regels. Zoals het Basel III akkoord. Hierin is onder meer vastgelegd dat banken meer geld achter de hand moeten houden als financiële buffer. Hierdoor begonnen banken vanaf 2011 de spaarrentes massaal te verhogen om zo meer spaargeld aan te trekken en hiermee hun buffers te verhogen.

Eind 2012 start de daling

De vreugde was voor spaarders echter maar van korte duur. In december 2012 verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de ECB-rente naar 1 procent. Banken reageerden hierop met spaarrenteverlagingen. Het werd voor banken ineens immers heel goedkoop om te lenen bij de ECB en zo geld te vergaren voor de financiële buffers. Hierdoor werd spaargeld minder belangrijk voor de banken en wilden banken er minder rente voor betalen.

In juli 2012 daalde de ECB-rente verder naar 0,75 procent. Hierdoor bleef de spaarrente in 2012 verder dalen.

Spaarrente ontwikkeling 2013 t/m 2023 – Daling zet voort

In de jaren na 2012 bleven de spaarrentes dalen. Dit komt vooral doordat de ECB-rente steeds verder werd verlaagd. In het jaar 2015 kwamen rentes op spaarrekeningen van de grote banken ING, ABN AMRO en Rabobank zelfs voor het eerst onder de 1 procent. Hiermee was een psychologische grens bereikt en sindsdien wordt er zelfs gespeculeerd over negatieve spaarrentes.

Tot juli 2022 bleven de spaarrentes laag. Sommige banken rekenden voor vermogende spaarders zelfs negatieve rentes in 2021. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, steeg de inflatie echter enorm. Hierdoor moest de ECB haar rentes weer gaan verhogen. Als reactie daarop stegen ook de spaarrentes flink in de tweede helft van 2022 en in 2023

De spaarrentes zijn op dit moment nog steeds hoog, maar de ECB is sinds oktober 2023 gestopt met het verhogen van de rentes. Hierdoor zullen de spaarrentes uiteindelijk stabiliseren.

Tip! Benieuwd naar de actuele spaarrentes? In de rente-overzichten op Spaarrente.nl zie je altijd de meest actuele spaarrentes. Zo weet je precies waar je op dit moment de beste rente krijgt.

Haal het maximale uit je spaargeld!

Ook als de spaarrentes historisch laag zijn, levert je spaargeld nog steeds het meeste op als je kiest voor de hoogste rente.

Vergelijk en loop geen rente mis
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten