Spaarrekening openen voor petekind

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Sparen voor je petekind werkt bijna hetzelfde als sparen voor je eigen kinderen. Het enige verschil is dat je toestemming van de ouders nodig hebt om een spaarrekening op naam van je petekind te openen. Maar je kunt natuurlijk ook op je eigen naam sparen voor je petekind.

Rekening openen voor petekind, mag dat?

Als peetoom of -tante mag je een spaarrekening openen op naam van je petekind, maar alleen met toestemming van zijn of haar ouders. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het kind en bovendien valt het geld op de kinderspaarrekening onder het vermogen van de ouders. Zij betalen dus belasting over dit geld als het totale vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt.

Spaarrekening openen voor petekind – Bij welke bank?

Spaar je op naam van je petekind, dan kun je bij verschillende banken een speciale kinderspaarrekening openen. Elk rekening heeft zijn eigen voorwaarden en de rente verschilt natuurlijk ook per bank. Daarom is het slim niet automatisch bij je eigen bank een spaarrekening voor je petekind te openen, maar om de verschillende kinderrekeningen goed met elkaar te vergelijken voordat je een keuze maakt. 

Tip! Op Spaarrente.nl kun je eenvoudig alle producten om te sparen voor kinderen vergelijken. Hierbij zie je niet alleen de rente die banken bieden, maar ook de tevredenheid van bestaande klanten. Neem altijd de voorwaarden goed door om te zien of deze passen bij je wensen. Spaarrekening kind vergelijken >>

Sparen voor petekind op je eigen naam

Als de ouders van je petekind geen toestemming geven, kun je natuurlijk ook op je eigen naam sparen voor je petekind. Je opent dan een gewone spaarrekening of een deposito en je zet het geld opzij voor als je petekind bijvoorbeeld start met studeren. Op deze manier houd je het sparen zelf in de hand en eventueel kun je het geld alsnog aan andere doelen besteden als dat nodig blijkt. Tegelijk kleeft er een nadeel aan sparen op je eigen naam, dat als je op bijvoorbeeld op de 18e verjaardag van je petekind een groot bedrag ineens schenkt hij of zij hier schenkbelasting over moet betalen.

Tip! Kies je voor sparen voor je petekind op je eigen naam?. Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig alle spaarrekeningen en deposito’s, zodat je zeker weet dat je tegen de hoogste rente spaart. 

Laat je petekind geen rente mislopen!

Kies voor de spaarrekening met de hoogste rente.

Spaarrente vergelijken!
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten