Gouden Spaarrente 2015 naar Argenta
Vergelijkingssite Spaarrente.nl reikt vandaag de Gouden Spaarrente 2015 uit aan Argenta voor haar Internet Spaarrekening. Spaarrente.nl reikt deze prijs elk jaar uit aan de spaarrekening met het beste rendement en een stabiel rentebeleid.
Waarom Argenta?
Dit jaar gaat de prijs naar de Internet Spaarrekening van Argenta, omdat deze rekening het hele jaar in de top 3 met hoogste rentes heeft gestaan. De rekening heeft 5 maanden op de eerste plaats gestaan en 7 maanden op de tweede plaats in de renteoverzichten voor vrij opneembare spaarrekeningen. Soms deelde de bank deze posities met spaarrekeningen van andere banken.
Huidige rente Argenta
Op dit moment staat Argenta met een rente van 1,2 procent op de tweede plaats, onder Knab. Bij Knab moet je echter verplicht een betaalrekening afsluiten bij de spaarrekening. Deze betaalrekening kost je 60 euro per jaar. Bij Argenta hoef je geen extra betaalrekening af te sluiten. “Als je de kosten van de betaalrekening meeneemt in het rendement, is de spaarrekening van Argenta uiteindelijk dus toch voordeliger”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit.
Overigens valt de spaarrekening van Argenta onder het Belgische depositogarantiestelsel. Omdat de garantiestelsel van alle landen in de Europese Unie je spaargeld garanderen tot 100.000 euro, maakt dit dus voor de spaarder niets uit. Je spaargeld is bij Argenta dus net zo veilig als bij banken die onder het Nederlandse depositogarantiestelsel vallen.
Hoe werkt de Gouden Spaarrente?
Spaarrente.nl houdt gedurende het hele jaar de spaarrentes van alle spaarrekeningen bij en berekent op basis hiervan maandelijks de rentestabiliteit en positie. Zo ontstaat een duidelijk beeld van de spaarrekeningen die goed scoren op het gebied van rente en welke minder.
De spaarrekening die het vaakst in de top 3 staat en hierbij een stabiel rentebeleid hanteert, wint de Gouden Spaarrente. “Een stabiel rentebeleid vinden wij namelijk belangrijker dan een bank die alleen een paar maanden een hoge (actie)rente biedt en daarna weer net zo hard daalt met haar tarieven. Je hebt als consument namelijk pas echt wat aan een goede rente als deze ook constant is”, legt Bulthuis uit.
Tweede en derde plaats
Knab en MoneYou eindigden dit jaar respectievelijk op de tweede en derde plaats met hun internetspaarrekeningen. Flexibel Sparen van Knab stond 11 maanden in de top 3, waarvan 6 maanden op een (gedeelde) eerste plaats. De spaarrekening van MoneYou stond 10 maanden in de top 3, waarvan 3 keer op een (gedeelde) eerste plaats.
Spaarrentes kropen in 2015 dichter bij elkaar
Opvallend is dat in 2015 de rentes op de spaarrekeningen dichter bij elkaar zijn komen te liggen. “Er zijn veel renteverlagingen doorgevoerd, maar zeker in de top zag je dat de banken heel erg op elkaar wachtten met rentewijzigingen”, zegt Bulthuis. Hieronder stonden bijna elke maand wel vijf of meer banken in de top 3, omdat sommigen gelijke rentes boden. Begin oktober stonden maar liefst 9 banken in de top 3, waarbij er 5 op een gedeelde tweede plaats stonden.
Bulthuis verklaart dit door dat de banken in de top minder kunnen vertrouwen op klantentrouw dan de grootbanken. “De banken die zich profileren met hoge spaarrentes, hebben veel klanten die snel bereid zijn over te stappen als ze ergens anders een hogere rente kunnen krijgen. Zeker nu de spaarrentes historisch laag zijn en ook de hoogste rentes steeds dichter bij de 1 procent komen, wordt dit een risico. Hierdoor wil geen één bank het risico lopen de rente als eerste te verlagen, want dat kost ze klanten.”