Spaarrente duikt onder de 1 procent

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 3 juni 2016

Nederlandse spaarders krijgen vanaf eind volgende week bij alle banken minder dan 1 procent spaarrente. Dit blijkt uit cijfers van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. Nationale Nederlanden is de laatste bank die met de rente voor een vrij opneembare spaarrekening onder de 1 procent zakt. Deze bank verlaagt per 10 juni de rente naar 0,9 procent.

Spaarrente daalt steeds sneller

Spaarders zien het rendement op hun spaarrekening al sinds eind 2012 alleen maar dalen. Maar nog nooit daalden de spaarrentes zo hard als nu, licht Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl toe. “Sinds het begin van 2016 zijn er alleen bij de spaarrekeningen al meer dan 60 renteverlagingen geweest.”

Dat de spaarrentes zo hard dalen, komt vooral door de lage ECB-rente. Dit is het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-rente staat op dit moment historisch laag, namelijk op 0 procent. Dit betekent dat de banken geen rente meer hoeven te betalen over het geld dat zij lenen bij de ECB. Omdat banken gratis kunnen lenen bij de ECB hebben zij het geld van de spaarder minder hard nodig en hebben de banken er dus ook veel minder rente voor over.

Negatieve spaarrente – Betalen om te sparen?

Ondanks dat de spaarrentes nu allemaal onder de 1 procent liggen en ze waarschijnlijk nog verder gaan dalen, hoeven particuliere spaarders nog niet te vrezen voor negatieve spaarrente, volgens Bulthuis. “Uit ervaringen met negatieve spaarrentes in Japan, weten banken dat een negatieve rente ertoe leidt dat consumenten hun geld van de bank halen en thuis in een kluis gaan bewaren. Banken willen natuurlijk niet dat hun klanten weglopen.”

Onlangs publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een peiling waaruit eveneens blijkt dat een groot deel van de spaarders zijn geld thuis gaat bewaren als de rentes negatief worden.

Wat moet ik nu met mijn spaargeld?

Een beetje spaargeld op je spaarrekening blijft altijd nodig. Ook als de spaarrentes laag zijn, moet je natuurlijk nog wel geld achter de hand hebben voor als je wasmachine stuk gaat. “Maar voor het spaargeld dat je niet nodig hebt als buffer of voor andere spaardoelen op de korte termijn, kun je best op zoek gaan naar alternatieven”, stelt Bulthuis.

Je kunt hierbij denken aan beleggen, maar dat is eigenlijk alleen interessant als je er kennis van hebt of je bereid bent je erin te verdiepen. Andere, veiligere alternatieven zijn bijvoorbeeld buitenlandse spaarrekeningen en deposito’s. Sinds eind april is bemiddelaar Savedo in Nederland actief. Via dit netwerk kun je sparen bij buitenlandse partnerbanken van Savedo. Deze banken bieden vaak een hogere rente dat de Nederlandse spaarbanken. Omdat Savedo alleen spaarproducten aanbiedt die onder een Europees depositogarantiestelsel vallen en je spaargeld tot minimaal 100.000 euro garanderen, kun je hiermee veilig een hoger rendement behalen. In het najaar van 2016 komt Binck Bank met een vergelijkbaar platform om te sparen in het buitenland.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten