Nominale rente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

De spaarrente die banken tonen op hun websites en in de renteoverzichten op Spaarrente.nl zijn meestal nominale rentes per jaar. Als de bank de rente echter per maand of per kwartaal uitkeert, kan je uiteindelijke rente per jaar hoger zijn. Dit heet dan effectieve rente.

Nominale rente betekenis

De betekenis van nominale rente is: het rentepercentage dat de bank rekent over het spaargeld op jaarbasis. Biedt de bank je 1,3 procent rente per jaar, dan is de nominale rente 1,3 procent.

In de meeste gevallen keert de bank aan het einde van het jaar dit hele rentepercentage uit, maar soms rekent de bank een maandelijkse rente of een rente per kwartaal. Bij een rente per maand keert de bank elke maand 1/12 van het nominale rentepercentage uit, bij een rente per kwartaal ontvang je elk kwartaal ¼ van het nominale percentage.

Op deze manier ontvang je na het eerste kwartaal of na de eerste maand ook rente over de reeds uitgekeerde rente. Zo ontstaat het rente-op-rente effect. Hierdoor ontvang je uiteindelijk meer rente in een jaar dan wanneer je de rente ineens aan het eind van het jaar ontvangt. In dit geval ligt de effectieve rente hoger dan de nominale rente.

Nominale rente berekenen

Het nominale rentepercentage staat meestal aangegeven bij de spaarrekening. Het rendement van een spaarrekening met een jaarlijkse rente-uitkering is gemakkelijk te berekenen met de volgende formule:

Rendement = inleg : 100 x nominale rente.

Is de nominale rente bijvoorbeeld 4 procent en het spaarsaldo 10.000 euro, dan krijg je na een jaar 4 procent rente over 10.000 euro. Dit is een bedrag van 400 euro. De effectieve rente is in dit voorbeeld hetzelfde als de nominale rente.

Effectieve rente berekenen

De effectieve rente overstijgt de nominale rente pas als de bank de rente vaker dan eens per jaar uitkeert. Als de spaarrekening uit bovenstaand voorbeeld niet eens per jaar, maar elk kwartaal rente uit zou keren, dan is de effectieve rente hoger dan de nominale rente. De nominale rente van 4 procent wordt dan verdeeld over de 4 kwartalen. Dat betekent 1 procent rente per kwartaal.

Het renteverloop ziet er dan als volgt uit:

KwartaalSaldo
Inleg10.000 euro
Na eerste kwartaal10.100 euro 
Na tweede kwartaal 10.201 euro
Na derde kwartaal10.303,01 euro 
Na vierde kwartaal10.406,03 euro


Het effectieve rendement is op deze spaarrekening 406,03 euro, een hoger rendement dus dan wanneer de nominale rente eens per jaar wordt uitgekeerd.

Nominale rente of effectieve rente?

Een spaarrekening die de rente per kwartaal of per maand verrekent, lijkt voordeliger. De effectieve rente ligt immers hoger dan de nominale rente. Toch levert een spaarrekening die maandelijks of per kwartaal de rente verwerkt, niet altijd meer op. Veel banken rekenen namelijk een lagere nominale rente als zij eens per maand of eens per kwartaal rente uitkeren. Het is dus verstandig om voor beide opties het rendement vooraf te berekenen.

Loop geen rente-inkomsten mis! In de renteoverzichten op Spaarrente.nl zie je direct welke bank de hoogste rente biedt op een spaarrekening of spaardeposito. Haal het maximale uit je spaargeld en vergelijk direct:

Nominale rente berekenen?

Op Spaarrente.nl bereken je zelf eenvoudig je nominale rente en hoeveel rendement een spaarrekening je oplevert.

Maak zelf een rente berekening
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten