Vakantiegeld sparen en alternatieven

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 10 mei 2023

Eind mei ontvangen de meeste Nederlanders weer vakantiegeld bij hun loon of uitkering. Veel consumenten kiezen ervoor om het vakantiegeld te sparen. Zeker nu op door de inflatie alles maar duurder woordt. Welke mogelijkheden heb je als je met je vakantiegeld gaat sparen en welke alternatieven zijn er?

Vakantiegeld sparen - Speciale acties

Banken zien ook dat veel consumenten het spaargeld gebruiken om op de spaarrekening te storten. Je vakantiegeld levert je het meeste op als je kiest voor een spaarrekening met de beste rente. Heb je je vakantiegeld voorlopig niet nodig, dan kun je kiezen voor een deposito. Dit levert je meestal meer rente op dan het vakantiegeld op een spaarrekening zetten. Hoe langer de looptijd die je kiest, hoe hoger de rente is.

Let op! Als je spaargeld tussentijds wilt opnemen uit een deposito betaal je een boete. Kies dus alleen voor een looptijd waarvan je zeker weet dat je het geld kunt missen. Hier zie je direct welke bank de hoogste depositorente biedt voor de door jou gekozen looptijd.

Vakantiegeld en sparen voor pensioen

Je kunt je vakantiegeld ook gebruiken om te sparen voor je pensioen. Veel mensen hebben met alleen aow na hun pensionering niet genoeg geld om van rond te komen. Daar komt bij dat de uitkeringen uit werkgeverspensioen tegenwoordig vaak onzeker zijn. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor zelf voor een aanvullend pensioen te sparen. Dit kan je doen door een lijfrenteverzekering of door een bankspaarrekening te openen.

Alternatieven voor vakantiegeld sparen

Ook het doen van een grote aankoop en schulden aflossen zijn populaire bestedingsdoelen voor het vakantiegeld. Bij het doen van een grote aankoop kun je denken aan die televisie die je al een tijdje wilde kopen of een nieuwe tablet of laptop.

Schuld aflossen met vakantiegeld

Kies je ervoor om met je vakantiegeld schulden af te lossen, kijk dan goed hoeveel je bij je bank of kredietverstrekker boetevrij mag aflossen. Bij persoonlijke leningen en doorlopend kredieten mag je vaak onbeperkt boetevrij aflossen. Bij hypotheken mag je meestal elk jaar maximaal 10 tot 20 procent van de hypotheeksom boetevrij aflossen.

Extra aflossen op schulden is vooral verstandig als je voor je lening of hypotheek meer rente betaalt dan wat je aan rente zou kunnen verdienen door je vakantiegeld te sparen. Liggen de spaarrentes echter hoger dan wat je aan rente betaalt voor je schulden, zoals bijvoorbeeld bij een studieschuld? Dan is extra aflossen juist meestal niet verstandig.

Vakantiegeld en extra aflossen hypotheek

Bij het extra aflossen op de hypotheek is het wel belangrijk dat je zeker weet dat je geld niet voor andere zaken nodig zult hebben. Ook kun je even controleren tot welk bedrag je boetevrij extra mag aflossen, want veel banken hanteren een jaarlijkse limiet.

Vakantiegeld sparen?

Loop geen rente-inkomsten mis. Kijk direct welke bank de beste rente biedt voor je vakantiegeld.

Hoogste spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten