Ratings banken Nederland – Wat houdt het in?

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Als je spaargeld op de bank staat, wil je natuurlijk wel dat het daar veilig is. Om aan te geven hoe financieel stabiel een bank is, geven kredietbeoordelaars banken een rating. Maar wat zegt zo’n rating en wat heb jij als spaarder eraan?

Wat betekent een rating voor banken?

Een rating geeft aan hoe kredietwaardig een bank is. Het geeft collega-banken en beleggers informatie over hoe groot de kans is dat ze hun geld op tijd terugkrijgen als zij geld lenen aan die bank. Als spaarder leen je in feite ook je spaargeld uit aan de bank. De rating is dus ook voor jou interessante informatie over hoe de bank er financieel voor staat.

Verklaring codes ratings voor banken

Er bestaan drie grote kredietbeoordelaars die ratings afgeven voor banken in Nederland. Dit zijn Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch. Ondanks dat deze partijen soms verschillende ratings afgeven voor een bank, hanteren zij min of meer dezelfde codes. De ratings lopen (van hoog naar laag) van AAA tot C. In aflopende volgorde van kredietwaardigheid, beteken deze codes het volgende:

AAA, AA, A
De banken met deze ratings kennen een stabiel, laag kredietrisico.

BBB, BB, B (bij Moody’s: Baa, Ba, B)
De banken hebben een gemiddelde kredietwaardigheid, maar economische gebeurtenissen kunnen hier snel veranderingen in brengen.

CCC, CC, C (bij Moody’s: Caa, Ca, C)
De kredietwaardigheid van de banken is laag tot erg laag.

De kredietbeoordelaars geven bij de ratings AA t/m CC soms ook nog een + of - . Dit geeft aan of zij verwachten dat de rating in de toekomst zal verbeteren of juist slechter zal worden.

Standard & Poor’s hanteert ook nog een rating D. Deze geeft aan dat de bank betalingen niet nakomt en uitstel van betaling heeft aangevraagd.

Ratings van banken in Nederland

Er zijn op dit moment in Nederland geen banken op de Nederlandse spaarmarkt actief die een rating hebben die lager is dan B. Dit geldt ook voor alle banken die je ziet in de renteoverzichten op Spaarrente.nl. Daarnaast vallen alle banken onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, of een stelsel dat een vergelijkbare garantie biedt voor je spaargeld. Dit wil zeggen dat je spaargeld altijd tot 100.000 euro is gegarandeerd. Meer hierover lees je in het artikel ’Depositogarantiestelsel’.

Veilige, hoge rente?

Loop geen rente mis en kijk hier bij welke bank je de hoogste rente krijgt.

Direct vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten