Reële rente

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Reële rente is de rente die je overhoudt na aftrek van de inflatie. Door inflatie wordt je geld namelijk elk jaar minder waard. Dit geldt ook voor het saldo op je spaarrekening. Ieder jaar kun je minder kopen voor hetzelfde bedrag. Om een goed beeld te krijgen van de waarde van je spaargeld zou je dus de inflatie mee moeten rekenen en kijken naar het reële rendement.

Reële rente berekenen

Het is heel eenvoudig om reële rente te berekenen. Je hoeft alleen maar de inflatie af te trekken van het percentage dat je krijgt aan spaarrente.

Meestal is de inflatie gemiddeld 2 procent per jaar. Krijg je 3 procent rente op je spaarrekening, dan is je reële rente 1 procent.

Negatieve reële rente

Het laatste anderhalf jaar zijn de spaarrentes flink gestegen. Op een spaarrekening krijg je gemiddeld ruim 2 procent spaarrente. Omdat de inflatie in 2023 op 3,8 procent uitkwam, is de reële rente nog steeds negatief. Dit betekent dat je spaargeld steeds minder waard wordt.

Reële rente berekenen en belasting

Als je echt een goed beeld wilt krijgen van wat je aan rendement overhoudt, moet je ook rekening houden met de belasting over je spaargeld. Spaar je meer dan de heffingsvrije grens, dan moet je vermogensrendementsheffing betalen. Meer daarover lees je in het artikel Vermogensrendementshefing berekenen.

Hoge rente overhouden?

Door te kiezen voor de spaarrekening met de hoogste rente, zorg je dat je na aftrek van de inflatie een zo hoog mogelijke rente overhoudt.

Spaarrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten