Bankvergunning

  • Door Amanda Bulthuis
  • | Geüpdatet 11 januari 2024

Een bankvergunning is een vergunning die een bank krijgt van de Nederlandsche Bank (DNB). De bank moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en komt onder toezicht te staan van DNB. Daarnaast is het voor spaarders belangrijk om te weten of een bank een bankvergunning van DNB heeft. Alleen dan valt de bank namelijk onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Deze bankvergunning betekent dus ook dat je je spaargeld niet kwijtraakt als de bank failliet gaat.

Bankvergunning en depositogarantiestelsel - Hoe werkt het?

Het depositogarantiestelsel zorgt dat spaarders hun spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder per bankvergunning terugkrijgen bij een faillissement. Heb je meer spaargeld dan deze 100.000 euro? Dan krijg je dat deel niet terug als de bank failliet gaat. 

De meeste buitenlandse banken die je op Spaarrente.nl ziet vallen onder het depositogarantiestelsel van het betreffende land. Binnen de Europese Unie gelden in elk land dezelfde regels rondom het garantiestelsel. Deze banken werken dus met een garantiestelsel dat hetzelfde is als het Nederlandse stelsel. Sparen bij een bank binnen de Europese Unie is dus net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank en je spaargeld is ook daar tot 100.000 euro beschermt.

Gedeelde bankvergunning

Wil je spaargeld spreiden over meerdere banken omdat je meer spaargeld hebt dan 100.000 euro? Dan is het verstandig om ook op de gedeelde bankvergunning van sommige banken te letten. Het garantiestelsel geldt namelijk niet per bank, maar per bankvergunning. Als je dus je spaargeld hebt verspreid over twee banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, dan geldt toch de grens van 100.000 euro maar een keer. Het saldo op beide spaarrekeningen wordt namelijk bij elkaar opgeteld. In het artikel Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel zie je welke banken samen een bankvergunning delen.

Veilig sparen tegen een hoge rente?

Alle banken die we vergelijken op Spaarrente.nl vallen onder een garantiestelsel. Je kiest dus veilig voor de hoogste rente.

Vergelijk direct
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten