Spaarrente.nl > Nieuws & Community > Sparen voor kind afgestraft

Sparen voor kind afgestraft

woensdag 11 januari 2012 | Spaarrente.nl

Wie sparende kinderen heeft of zelf een extraatje aanlegt voor de kinderen, wordt hard afgestraft door de Belastingdienst. Dat constateert vergelijkingssite Spaarrente.nl. Sinds 2012 mogen vader en moeder hiervoor geen extra aftrek meer rekenen bij de vermogensbelasting. “Je zou verwachten dat de overheid sparen voor kinderen juist wil stimuleren, maar met dit nieuwe beleid is dus het tegenovergestelde het geval”, concludeert Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl.

Tot voor kort mochten ouders bovenop hun heffingsvrije vermogen per kind onder de 18 jaar een bedrag van 2.779 euro (2011) per persoon tellen. Dit was met name bedoeld om het kleine beetje spaargeld dat werd opgebouwd door de kinderen, niet te belasten. Sinds 1 januari 2012 is deze toeslag voor kinderen echter afgeschaft.

Veel ouders willen graag een spaarpotje aanleggen voor als hun kinderen later gaan studeren of een huis gaan kopen. Met name omdat het voor jonge mensen steeds lastiger wordt om een hypotheek af te sluiten. Ook op de studiefinanciering wordt de laatste tijd flink bezuinigd. Wat veel ouders echter niet weten, is dat het spaargeld van hun kinderen vanaf 2012 geheel bij hun eigen vermogen wordt opgeteld. Als ze hierdoor dus boven het heffingvrij vermogen van 21.139 euro (2012) uitkomen, moeten ze 1,2 procent vermogensbelasting betalen over het spaargeld van hun kinderen.

“Hierdoor wordt al het spaargeld dat je als ouder opbouwt voor je kind dus voortaan direct bij je vermogen opgeteld”, zegt Amanda Bulthuis. “Dat is extra vreemd, omdat de overheid juist zou moeten stimuleren dat ouders zelf sparen voor bijvoorbeeld de studie van hun kind. Dit leidt immers tot minder kosten voor de schatkist. Maar in plaats van dit te stimuleren, wordt de ouder die zelf voor zijn kind iets wil opbouwen, hard afgestraft.”
Adriaan van Ros, woordvoerder van de Belastingdienst laat in een reactie weten dat het afschaffen van deze toeslag wordt gecompenseerd door het verhogen van de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een heffingskorting in box 1 voor alleenstaande ouders met kinderen tot 12 jaar. Daarnaast benadrukt hij dat slechts 20 procent van de huishoudens in Nederland boven de heffingsvrije grens van de vermogensbelasting uitkomt. "Voor 80 procent van de gezinnen maakt de afschaffing van deze toeslag dus sowieso geen verschil."
 In een brief uit juni 2011 noemt het kabinet het verhogen van de inkomensafhankelijke bijdrage echter als een verzachtende maatregel is om de bezuinigingen op de kinderopvang te verzachten. Daarnaast geldt deze heffingskorting alleen voor ouders van kinderen tot 12 jaar. Dus ouders met kinderen boven die leeftijd kunnen hier geen gebruik van maken. "Het spaargeld van kinderen neemt vaak alleen maar toe in de loop der jaren", stelt Bulthuis. "Dus juist ook nog na de leeftijd van 12 jaar, kan de som geld die voor de kinderen wordt opgebouwd en bij het vermogen van de ouders wordt geteld, oplopen tot een aardig bedrag."
 Over Spaarrente.nl
Op Spaarrente.nl vind je informatie over alles wat met sparen te maken heeft, zoals de belasting op je spaargeld. Ook kun je gemakkelijk de rente vergelijken van de verschillende spaarvormen. Zo vind je bijvoorbeeld de beste spaarrekening voor je kind en de hoogste rente deposito.  Altijd op de hoogte blijven van de laatste spaarrentewijzigingen?  Meld je dan aan voor de Spaarrente.nl nieuwsbrief.

Top 100 WUASpaarrente.nl in de top 100 beste websites van Nederland!

Spaarrente.nl behoort tot de Top 100 beste websites van Nederland! Daar zijn we natuurlijk erg trots op.

'Spaarrente blijft maar stijgen'Lees verder

Amanda, Redactie Spaarrente.nl

Volg de spaarrente

Ontvang nu maandelijks gratis de actuele spaarrentes.

Verzenden